dinsdag 22 april 2008

Modernisering ten koste van wat?

Beijing (China) is dit jaar het toneel voor de Olympische Spelen 2008, dit wist je wss al(hopelijk toch!!!).
Elke 4 jaar komen de gemoederen weer boven, aartsrivalen kijken elkaar in de ogen, het motto van deelnemen is belangrijker dan winnen wordt even aan de kant geschoven en wordt er fel gestreden voor die welbegeerde olympische medailles.

Maar de belangrijkste gebeurtenis is de verandering die de Olympische Spelen met zich mee brengt voor de inwoners van Beijing. De overheid belooft een stralende toekomst voor de inwoners van Beijing, klopt dit wel in werkelijkheid. Ik heb toch wel zeer grote twijfels.

De inwoners van het oude stadsgedeelte van Beijing voelen zich terecht bedreigt. Er wordt een totaal nieuwe stad gebouwd, plaats voor de oude stad en de inwoners is er niet meer. Op enkele maanden tijd verdwenen alle oude gebouwen uit het straatbeeld van Beijing.

Vele mensen uit de volkswijken van beijing moesten hun huis op vrijwillige basis verlaten, er werd totaal geen rekening gehouden met de mensenrechten.
In de oude wijken worden er nu grote wooncomplexen gebouwd. Er wordt geschat dat ongeveer 1 miljioen mensen noodgedwongen zullen moeten verhuizen. Want als je je toestemming niet heeft om je huis te slopen dan worden er boetes uitgedeeld, die de arme mensen amper kunnen betalen.
De mensen krijgen wel in ruil voor hun "huis" een flat aangeboden in de nieuw bouw en een kleine compensatie, maar dit kan je beschouwen als een vergiftigd geschenk. Vele arme mensen uit de oude stad kunnen de hoge brandstof, verwarming en huurprijzen niet betalen. Men kan het het vergelijken met een auto kopen als je de benzine niet kan betalen, gewoon schandalig!!!!

Denk jij dat Beijing klaar is om de Olympische spelen te ontvangen

4 opmerkingen:

Sofie zei

Ik vind het jammer dat zoveel verloren gaat ten koste van de olympische spelen. De spelen zijn mss wel belangrijk en een traditie enzovoort, maar ook het welzijn van die mensen mag niet vergeten worden!

Julie zei

Ben volledig akkoord! Het is echt schandalig dat deze mensen verplicht worden hun huis te verlaten. Maarja , zij kunnen niet opboxen tegen zo'n organisatie en prestige die de olympische spelen met zich meebrengt!

Char zei

Ook volledig akkoord! Oharme die mensen ze staan er echt machtenloos tegenover! Ik vind het erg dat de rest van de wereld dat gewoon laat gebeuren

sebastiaan zei

Binnen 2 jaar is het weer hetzelfde liedje maar dan erger, Wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika.

Mijn mening is om de Olympische Spelen om de vier jaar te organiseren in de stad waar ze ooit begonnen zijn, in Athene. Wat denken jullie?