vrijdag 9 mei 2008

Black Power Salute16 Oktober 1986 Mexico City, de Olympische zomerspelen. Amerikaan Tommy Smith wint de 200 meter sprint in een mooie tijd ( 19.83 seconden), als tweede komt de Australische Peter Norman over de streep met in zijn kielzog de Amerikaan John Carlos. Na de race volgt natuurlijk de ceremonie protocolair waarbij de medailles uitgereikt worden.
Om te protesteren tegen de armoede die er heerst bij de afro-amerikanen in de USA, droegen John en Tommy tijdens de huldiging zwarte kousen, handschoenen en een zwarte sjaal om aan te tonen dat ze trots zijn op hun afkomst. Ook de blanke Australische atleet Peter Norman deed aan deze actie mee, hij droeg net als Smith en Carlos een badge met de tekst " The Olympic Project for Human Rights ". Het gebaar dat Carlos en Smith maakte op het poduim tijdens "The Star Spangled Banner" werd wereldnieuws en symboliseerde Black Power (zie foto).
Jammer genoeg was dit hun laatste optreden op Olympisch niveau, ze werden opzettelijk niet meer geselecteerd en prompt uit het hun natonale team verwijderd.
Later werden ze voor deze daad gelauwerd in hun landen.

Volgens mij is dit een zeer zielige reactie om de atleten te weigeren op de Spelen, bang om de werkelijkheid onder ogen te zien. Hoe denk jij hierover?

1 opmerking:

leon zei

Zeer zielig.