woensdag 9 april 2008

Van sportheld tot oorlogsheld


20/04/2004
Pat Tillman, een 27-jarige een soldaat in het Amerikaanse leger, komt om het leven in een hinderlaag aan de Afghaanse-Pakistaanse grens. De Afghaans-Pakistaanse grens is een risicogebied, vele Al Qaedaleden en Talibanstrijders uit Pakistan trachten zo Afghanistan binnen te dringen.

Niets speciaal zou je gaan denken, ware het niet dat Pat Tillman een American Football speler was die in 2002 zijn sport vaarwel zei om deel te kunnen uit maken van elite-eenheid van de Army Rangers.
1998, de cariere van Pat neemt een vliegende start, als American Football speler kan hij al vlug een contract tekenten bij de Arizona Cardinals. De popularitiet van Pat Tillman bereikt zijn hoogtepunt als de St Louis Rams Pat Tillman een contract aan boden ter waarde van 9 miljoen dollar voor een periode van 5 jaar. Pat Tillman weigerde, hij wou loyaal blijven aan de Arizona Cardinals. Twee jaar (2002) later kreeg Pat opnieuw een miljoenencontract aangeboden uit St Louis, ookn nu weigerde hij. Ditmaal was het motief van Pat Tillman patriottisch gericht, na de aanslagen op 11 september 2001 besloot Tillman zich in te schrijven in het leger. Hij wilde deel uitmaken van het Amerika dat het terrorisme bestreed. Na zijn huwelijksreis schreef hij zich in en vetrok hij op missie in Afghanistan.

De daad van Pat Tillman maakte veel los bij de Amerikaanse bevolking, al snel werd de dood van Tillman beschreven als een daad van onbaatzuchtig patriottisme.
The Ledger "Twee jaar geleden vocht Tillman slagen uit op het sportveld, voordat hij naar het echte slagveld verhuisde"
Hoe ver wil jij gaan om de Belgische vlag te verdedigen?

Geen opmerkingen: